Thursday, September 22, 2011

Resepi Ikan Kukus Taucu

Ikan Kukus Taucu

Bahan-bahan :

1 ekor ikan siakap, bersihkan
1/4 sudu teh lada hitam, tumbuk halus
2 btg daun bawang, hiris kasar
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 tangkai lada hijau, hiris serong
1 cm halia, hiris nipis
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan taucu
100 ml air
1 sudu teh jus limau nipis

Cara penyediaan :
Lumur ikan dengan semua bahan. Perap selama 30 minit bahan-bahan meresap dengan sempurna.

Kukus ikan sampai masak anggaran selama 20 minit.

Angkat dan saajikan panas-panas.

- Resepi ini tidak memerlukan garam kerana masin taucu sudah mencukupi.

Resepi Tom Yam Ayam

Tomyam Ayam




Bahan-Bahan:
1 ekor ayam - bersihkan dan potong kecil-kecil
6 cawan air
1 sudu teh garam
3 akar ketumbar - ditumbuk
2 batang serai - dititik dan dipotong
10 tangkai cili akar - belah 2, buang biji jika tidak mahu pedas
6 helai daun limau purut - dicarik-carik
2 camca besar pes cili
3 camca besar sos ikan
3 camca besar jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar - dicincang kasar
3 helai daun pudina - dihiris serong

Cara Penyediaan :
Masukkan ayam, air dan garam ke dalam periuk. Panaskan hingga mendidih. Biarkan mereneh sehingga ayam empuk.

Masukkan semua bahan yang lain kecuali daun ketumbar dan daun pudina. Masak selama 3-4 minit. Tutup api.

Tabur daun ketumbar dan daun pudina sebelum dihidang.

Resepi Jantung Pisang Tumis ala Kampung

Jantung Pisang Tumis Ala Kampung




Bahan-bahan:

2 biji jantung pisang
2 biji terung - potong kecil-kecil
5 labu bawang besar - hiris nipis
5 ulas bawang putih - diketuk
10 tangkai cili padi- potong kecil-kecil
1 sudu teh belacan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menggoreng

Cara Penyediaan:
Rebus jantung pisang selama 10 minit, toskan dan potong kasar.

Panaskan minyak, goreng terung hingga separuh layu. Angkat dan ketepikan.

Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan belacan gula dan garam. Gaul hingga mesra.

Masukkan terung dan jantung pisang. Gaul hingga mesra dan tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.

Resepi Kerabu Kerang dengan Pucuk Paku

Kerabu Kerang dengan Pucuk Paku


Bahan-bahan:

Secekak pucuk paku - ambil daun dan batang lembut,celur
½ kg tauge - celur
1 kg kerang - rebus dan ambil isi
2 sudu kerisik
3 biji bawang merah - hiris
5 biji limau nipis - ambil jusnya
3 tangkai cili merah - kisar
10 tangkai cili padi - kisar
Sedikit belacan - dibakar dan tumbuk
Garam dan gula secukup rasa


Cara Penyediaan:

Masukkan kesemua bahan di dalam mangkuk. Gaul rata.
Hidangkan.

Resepi Bergedel Kentang & Daging

Bergedil Kentang dan Daging



Bahan-bahan:

300 gram kentang
100 gram daging kisar
¼ sudu teh lada sulah
½ sudu teh serbuk buah pala
¼ sudu teh jintan putih
¼ sudu teh jintan manis
Setangkai daun sup - hiris
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk goreng terendam

Bahan salut:
2 biji telur - pukul

Cara Penyediaan:

Rebus kentang hingga empuk. Setelah sejuk, kupas kulitnya dan lenyek hingga halus.
Campurkan kentang yang telah ilenyek dengan daging kisar, lada sulah, serbuk buah pala, jintan putih, jintan manis, daun sup dan garam ke dalam mangkuk. Gaul hingga rata.

Panaskan minyak dalam kuali.

Bulat-bulat dan leperkan adunan kentang tadi, celup dalam telur dan goreng hingga masak.

Sedia untuk dihidangkan. Sesuai dimakan dengan soto, mihun sup atau bersama hidangan nasi.

Resepi Itik Solo

Itik Solo


Bahan-bahan:

1 ekor itik
garam, gula dan asam jawa secukup rasa
3 cawan santan pekat

Bahan rempah:
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh manis
2 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh halba
1 cawan bawang merah - ½ bahagiannya digoreng
1 ulas bawang putih
3 sudu cili kering kisar - lebihkan jika suka pedas
½ ulas lengkuas
Halia sebesar ibu jari (merah)
1 batang serai
1 batang pelepah kelapa @ tebu
1 inci kayu manis
1 inci selaput buah pala

Cara penyediaan:

Bersihkan itik, kemudian rebus dengan sedikit garam sehingga lembut.

Giling/kisar kesemua rempah, kemudian masukkan sedikit garam dan gula.

Lumur itik yang telah direbus lembut dengan sebahagian daripada bahan rempah yang telah digiling/kisar. Perap ½ jam.

Masukkan baki rempah dalam santan bersama bawang goreng, sedikit air asam jawa, garam dan gula. Suaikan rasanya.

Panggang itik yang telah diperap sehingga kuning, golek-golekkan atas api supaya masak sekata. Lumur santan berempah dan bakar lagi. Ulangi sehingga sehingga masak dan habis santannya.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.



resepi tradisi kelantan

Resepi Sambal Gesek

Sambal Gesek


Bahan-bahan:

Segenggam Ikan bilis
15 biji cili api - lebihkan jika suka pedas
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menggoreng


Cara Penyediaan:

Panaskan sedikit minyak, goreng ikan bilis hingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
Masukkan cili api, bawang merah, bawng putih dan garam ke dalam lesung batu. Tumbuk hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi hingga ikan bilis separa hancur. Perahkan limau kasturi dan gaul rata.
Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas.

Resepi Udang masak kari

Kari Udang


Bahan-bahan:

500gm udang
5 ulas bawang merah - tumbuk/hiris halus
2 ulas bawang putih - tumbuk/hiris halus
2cm halia - diketuk atau dimayang halus
1 tangkai daun kari
4 sudu serbuk kari ikan
1/2 cawan santan pekat
1 biji buah tomato - potong 6
Garam dan gula secukup rasa
minyak masak untuk menumis


cara Penyediaan:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan.

Masukkan daun dan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehiingga terbit minyak.

Masukkan sedikit air dan udang diikkuti santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula.

Akhir sekali masukkan buah tomato. Biarkan seminit dan tutupa api.

Sedia untuk dihidangkan.

Resepi Kuah Durian aka Serawa Durian

Bahan-bahan:

10 ulas durian - buang biji jika suka
6 sudu gula pasir/gula merah (ikut selera)
3 cawan santan
2 helai daun pandan - bersihkan dan ikut simpul


Cara Penyediaan:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
Kacau dan masak hingga mendidih atau pekat.

Kuah durian sedap dimakan dengan roti, pulut kukus, roti jala atau lempeng.

Selamat mencuba.

Thursday, September 15, 2011

Resepi Laksa Melaka


Bahan Mee:
1 bungkus mihun – direndam, celur hingga lembut dan toskan
1 biji timun – cuci dan potong panjang
2 cawan tauge – cuci dan toskan
Bahan Kuah:
1/4 cawan cili kisar
4 cawan santan pekat – dari 1 1/2 biji kelapa
5 ekor sotong segar – bersihkan dan potong bulat
1 cawan udang segar – siang dan cuci
1 cawan isi kerang
1/4 cawan udang kering – ditumbuk
15 biji telur puyuh – rebus keras, buang kulit
1 cawan kerisik
4 batang serai – dititik
4 biji buah keras – dikisar
10 ulas bawang merah – dikisar
4 ulas bawang putih – dikisar
2 cm halia – dikisar
1 cm kunyit segar – dikisar
1 cm lengkuas – dikisar
5 keping kek ikan – didadu
10 biji bebola ikan – dibelah dua
1 ikat daun kesum – ambil daunnya
Garam secukup rasa
1/4 cawan minyak
4 biji tomato hijau – dibelah enam
2 keping asam gelugur
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar dan cili kisar hingga garing.
2. Masukkan kerisik, udang kering dan kacau rata. Tuangkan santan dan kacau lagi.
3. Campurkan udang, sotong, isi kerang, bebola ikan, kek ikan, bunga kantan, serai, daun kesum, asam gelugur dan perisakan dengan garam.
4. Biarkan mendidih sambil dikacau selalu, masukkan telur puyuh serta tomato.
5. Biarkan mendidih lagi kemudian bolehlah dihidangkan bersama lada kicap.
Bahan Lada Kicap:
10 tangkai cili api – ditumbuk
1/4 ulas bawang putih – ditumbuk
1/2 cawan kicap masin
3 sudu kecil gula
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil jus limau nipis
Cara Menyediakan:  Campurkan semua bahan dan gaul rata, hidangkan bersama meehun serta sayuran.

Resepi Kerabu Sotong


Bahan:
500 gram sotong (buangkan kulit dan hiris kasar)
3 sudu besar Apple Cider Vinegar  atau air limau nipis atau kasturi
2 sudu teh kicap cair atau sos ikan
1 sudu teh gula pasir
Bahan Hiris/Mayang
1 pokok daun ketumbar
1 pokok daun bawang
1 biji bawang besar
5 biji cili padi
3 biji cili merah
5 ulas bawang merah
3 biji buah tomato
1 biji mangga muda
Cara Penyediaan:
1. Rebuskan sotong dengan sedikit air. Toskan.
2. Gaulkan semua bahan dan hidangkan.

Resepi Pulut Pisang Gula Hangus


Bahan-Bahan:
500 gm beras pulut
250 ml santan
250 gm gula perang
45 gm mentega
2 biji pisang embun
1 biji limau nipis
1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan dan rendamkan beras pulut semalaman. Kemudian kukus selama 40 minit. Setelah masak ketepikan.
2. Masak santan dengan garam di atas api perlahan sehingga agak pekat. Setelah itu masukkan pulut dan gaulkan sehingga rata. Ketepikan.
3. Panaskan kuali dan masukkan mentega, setelah panas masukkan gula perang. Biarkan ia sedikit hangus. Kemudian masukkan pisang. Perahkan air asam limau.

Resepi Sambal Ikan Masin


Bahan-Bahan:
200 gm isi ikan masin kurau – dipotong kecil
10 tangkai cili kering – kisar halus
2 labu bawang besar – kisar halus
2 ulas bawang putih – kisar halus
1 cm belacan – kisar halus
1/4 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing.
2. Masuk air asam jawa, garam dan gula. Kacau hingga rata kemudian baru dimasukkan ikan masin yang telah digoreng. Kacau seketika, dan angkat.

Resepi Ayam Malinja


Bahan-Bahan
500 gram ayam
2 sudu kecil rempah beriani
2 ulas bawang putih – ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah – ditumbuk halus
2 sentimeter halia ditumbuk kasar
Sedikit sayur campur
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar udang kering – ditumbuk kasar
1 1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik aroma.
2. Masukkan udang kering, rempah beriani yang telah dibancuh dengan sedikit air dan cili kisar, biarkan garing sedikit, baru dimasukkan ayam.
3. Kacau seketika ayam dan biarkan separuh masak.
4. Tuangkan air dan perlahan api sehingga kuah menjadi kering, baru dimasukkan sayur campur dan garam. Angkat dan hidangkan.

Resepi Ayam Jagung Manis


Bahan-Bahan
4 ketul peha ayam
75 gram mentega
Garam dan serbuk lada sulah
Sebiji lemon (potong menjadi lapan hiris)
Daun pasli untuk hiasan
Bahan Untuk Sos
25 gram mentega
1 biji bawang besar (dicincang)
1 tin jagung manis (toskan)
25 gram tepung
300 gram susu sejat
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Bersihkan ayam dan toskan. Gaul serta lumurkan dengan mentega, garam dan lada sulah.
2. Grill atau goreng hingga warna keemasan selama 15-20 minit.
3. Susun di atas pinggan dan tuang sos ke atasnya. Hiasan dengan hirisan lemon dan daun pasli.
Cara Untuk Sos
1. Cairkan mentega dan g reng bawang cincang sehingga lembut. Masukkan jagung manis dan tepung.
2. Kacau perlahan-lahan dan padamkan api. Masukkan susu sejat.
3. Didihkan lagi sehingga sos menjadi pekat. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG CAMPUR KULIT RAMBAI MUDA


Masak lemak cili padi ikan kembung campur kulit rambai muda.
(Rambai ni aku baru petik dari dusun di taman melawati kl.)

Bahan-bahan ( untuk makan lebih kurang 3 orang )

Ikan kembung 3 ekor ( atau apa2 ikan yang disukai )
kulit rambai yang siap sibelah2
serai 3 batang dititik
bawang merah ditumbuk halus
bawang putih ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
kunyit hidup ditumbuk halus, atau kunyit serbuk
santan kelapa satu mangkuk ( macam gambar diatas )
daun kunyit
garam secukup rasa

Panaskan santan dalam kuali, masukkan bahan2 tumbuk, daun kunyit, serai dan garam. Masuk kan juga kulit rambai. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. Dah mendidih masukkan ikan yang dah dicuci bersih. Kacau lagi sampai ikan masak.

MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK CAMPUR BELIMBING BULUH

Bahan2
Telor itik
santan pekat
kunyit hidup ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
bawang putih ditumbuk halus
bawang merah ditumbuk halus
serai dititik
daun kunyit dihiris2 halus
belimbing buluh dibelah dua
garam secukup rasa

Masukkan santan dalam kuali dan panaskan, masukkan juga bahan2 tumbuk, serai daun kunyit dan garam. Bila dah mendiudih masukkan telor itik. Kecilkan api dan Kacau perlahan2 supaya telor tak hancur. Dah siap.

Bubur Som Som


Bahan bahan nya:-
1 cawan tepong beras
4 cawan santan pekat
2 helai daun pandan yang disimpul
sedikit garam
Cara penyediaanya.
1. Kacau sebati semua bahan bahan ini didalam periuk yang bersesuaian,diatas api yang perlahan sehingga pekat.
2. Apabila nampak berkilat, angkat dan masuk kan dalam acuan atau pun loyang.
3. Kemudian dikukus lebih kurang 15 minit. Angkat dan sejukkan.
4. Masa makan nya curahkan pula air gula yang telah dimasak bersama sama dengan daun pandan juga sedikit gula pasir untuk tambah manis.
5. Nak lagi sedap simpan atau sejukkan nya didalam peti ais terlebih dahulu

Resepi Ayam Panggang lada hitam


Bahan Bahan
1 ekor ayam ( potong 2 atau tidak dipotong )
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar minyak masak
4-6 sudu besar sos tiram ( ikut saiz ayam )
1 sudu besar sos cili
Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih bersama minyak masak tadi hingga kekuningan. Bila dah kekuningan tutup api.
2. Tumbuk lada hitam hingga hancur kemudian masukkan halia dan tumbuk halia pula hingga lumat.
3. Didalam lesung yang sama masukkan bawang putih yang telah digoreng bersama minyaknya. Kemudian lenyek perlahan2 bawang putih tadi hingga hancur.
4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili. kacau perlahan.
5. Lumurkan minyak bumbu tadi pada ayam yang telah di bersihkan. Perap ayam dahulu paling kurang 1 jam.
6. Bakar dalam oven… suhu 200 darjah celcius selama 1 jam .

Monday, September 12, 2011

AYAM GOLEK BEREMPAH


bahan

1 ekor ayam 1.5 kg [dibersihkan dan keringkan]
2 keping asam gelugur
bahan mesin

10 uilas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
3 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Cara

1. Masukkan semua bahan dan ayam di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
2. Rasakan garam. Balikkan kedudukan ayam supaya rempah kena semua bahagian badan ayam tu.
3. Angkat ayam kemudian panggang di dalam oven 200′ C selama 20 minit.
4. Bila masak, letakkan ayam dalam pinggan besar dan tungkan kuahnya diatas badan ayam dan bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri.

Thursday, September 8, 2011

Resepi mee rebus terengganu


Bahan-bahan (4-5 orang)
500 gm mee kuning
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh

Cara-cara
  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
  3. Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
  4. Masukkan sayur sawi dan tomato.
  5. Siap untuk dihidangkan. Mee kuning hanya celur dengan air panas.
  6. Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.

Resepi Ayam Masak Madu


Bahan-bahan (4-5 orang)
5-6 ketul ayam
Garam dan serbuk kunyit
4 sudu besar madu
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang dan buah pelaga.
Cara-cara
  1. Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian, goreng hingga masak.
  2. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Masukkan serai, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
  3. Masukkan cili kisar, sos cili dan madu. Kacau hingga sekata.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng. Biarkan seketika.
  5. Siap untuk dihidangkan.

Resepi Ayam Masak Bali


Bahan-bahan (5-6 orang)
Ayam
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
1 sudu kecil jintan kasar (ground fennel seed)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat
Cili kering
1 tangkai daun kari
3-4 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam dan gula

Cara-cara
  1. Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
  2. Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
  3. Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
  4. Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.

Resepi Daging Dendeng


Bahan-bahan (4-5 orang)
1 kg daging
4 biji tomato
4 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
Garam
* 6 sudu besar cili kering yang dikisar
* 15 ulas bawang merah
* 2 sudu besar jintan manis
* 1 sudu besar jintan putih
* Sedikit halia
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
  1. Hiris daging nipis-nipis.
  2. Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
  3. Perap daging dengan bahan-bahan yang telah dikisar selama 15-30 minit.
  4. Goreng daging sehingga garing. Ketepikan dulu.
  5. Tumis lebihan bahan yang dikisar tadi.
  6. Masukkan tomato, kicap, gula dan garam secukup rasa. Masak sehingga kering.
  7. Masukkan daging.
  8. Siap untuk dihidangkan.

Resepi Lasagna


Bahan-bahan (5-6 orang)
500g daging cincang
1 kotak kepingan lasagna
1 botol sos pasta
Mozzarella cheese (anggaran 120g)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji lobak merah
1/2 biji capsicum
2 biji tomato
3-4 biji cendawan butang
Garam dan gula secukup rasa
Mentega
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara
  1. Bawang besar dan bawang putih dicincang halus. Lobak merah, capsicum dan cendawan butang dihiris halus. Tomato dipotong nipis atau dipotong dadu.
  2. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging cincang dan kacau rata sehingga masak.
  4. Masukkan sos pasta. Kacau rata.
  5. Masukkan lobak merah, capsicum dan tomato. Jika perlu, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Tunggu sehingga mendidih kemudian padamkan api.
  7. Rendam kepingan lasagna dalam air panas.
  8. Sediakan dulang casserole dan sapu mentega pada permukaan dulang.
  9. Susun kepingan lasagna sehingga menutupi permukaan dulang.
  10. Letak 1 lapisan nipis daging kisar di atas kepingan lasagna dan tutup seluruh permukaan.
  11. Kemudian, letak 1 lapisan cendawan butang.
  12. Letak kepingan lasagna yang lain.
  13. Ulang langkah 10 dan 12 sehingga membentuk beberapa lapisan. Boleh juga kalau nak letak mozzarella cheese di atas lapisan cendawan.
  14. Pastikan lapisan paling atas ialah daging cincang tersebut. Kemudian letak satu lapisan mozzarella cheese.
  15. Akhir sekali, bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celsius selama 30-40 minit.

Resepi Kek Batik Milo


Bahan-bahan
250g biskut marie – patah 4
150g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar esen vanila
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan air
4 biji telur saiz A

Cara-cara
  1. Campur milo, serbuk koko, esen vanila, susu pekat, air dan telur di dalam periuk. Kacau sehingga sekata dan panaskan di atas api yang sederhana.
  2. Masukkan butter ke dalam periuk dan kacau sehingga adunan menjadi pekat.
  3. Masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan.
  5. Sejukkan dalam petik sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...