Thursday, January 21, 2016

IKAN SIAKAP Stim MASAM MANIS


Resepi Atie Jumaat
Bahan-bahan
Ikan siakap 1 ekor
Halia 3 inci (mayang halus/goreng)
Daun bawang (hiris mancis)
Lada merah (hiris mancis)
Limau nipis (hiris nipis)

Bahan Perasa:
Sos plum 3sb
Jus limau nipis 4sb
Gula perang 2sb
Garam

Bahan Kisar:
Halia 3 inci
Bawang putih 4 biji
Cili padi 2 tangkai

Cara Penyediaan
1) Basuh ikan bersih2..pastu kukus
sampai masak..Air yg keluar dari ikan
buang ye..letak tepi dulu

2) Panaskan minyak zaitun 2sb..goreng
halia yg dah dihiris sampai kekuningan,
angkat dgn minyak2 sekali..letak tepi dulu

3) Kemudian terus taruk bahan kisar
tumis kejap..Pastu taruk Air 1/2 cawan
biarkan mendidih..

4) Masukkan bahan perasa..biarkan
mendidih..tambah apa yg kurang..
manis masam pedas..ikut selera sendiri

5) Akhir sekali curahkan kuah ke atas
ikan dan taburkan halia goreng tadi
dengan minyak2 sekali.. serta taburkan
daun bawang dan lada besar

Selamat mencuba!! 😀

Resepi IKAN SIAKAP KUKUS NANAS


Resepi Dari Atie Jumaat
Bahan
Ikan siakap 1 ekor
Nanas 1 mangkuk (potong kecil)
Tomato cherry 4 biji (belah dua)
Cili padi 4 biji (tumbuk kasar)
Daun bawang (hiris)

Bahan Kisar
Bawang putih 4 biji
Bawang besar 1/2 biji
Halia 2 inci

Bahan Perasa
Sos Plum 3sb
Jus limau nipis (2 biji)
Gula perang 1sb
Garam

Cara Penyediaan
1) Bersihkan ikan..kukus sampai masak
letak tepi dulu

2) Panaskan minyak 1 sudu makan..
masukkan bahan kisar dan air 1/2 cawan.
Pastu masukkan cili padi..buatkan mendidih

3) Masukkan Nanas,tomato cherry dan
semua bahan perasa..tambah air kalau
air kering..tambah apa yg kurang k

4) Kemudian curahkan kuah ke atas
ikan dan taburkan daun bawang.. siap 😀

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...