Bahan-bahan:
500 gm sotong - bersihkan
3 sudu cili kisar
1 cm halia - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
1 batang serai - dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
4 cm belacan - dikisar
1 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
75 gm kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
1 - 2 cawan air
1/2 cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
1 cm halia - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
1 batang serai - dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
4 cm belacan - dikisar
1 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
75 gm kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
1 - 2 cawan air
1/2 cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau sehingga naik aroma.
2. Masukkan cili kisar dan kiub pati ikan bilis kemudian kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula kemudian kacau lagi hingga rata.
4. Masukkan sotong, kacau dan biarkan hingga masak.
5. Masukkan kacang tumbuk dan air, kacau hingga rata kemudian bviarkan hingga mendidih. Bila kuah agak pekat bolehlah diangkat
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment