Pages

Sunday, July 25, 2010

Ayam Percik Kelantan NZ stail


bahan bahan

1 ekor ayam dibelah 4

1 biji kelapa (diambil santan)

1 keping asam gelugor

minyak masak

serbuk kunyit

sedikit tepung beras


garam

gula

bahan bahan yang dikisar

2 biji bawang putih

5 biji bawang merah

3 biji cili kering

sedikit halia

cara cara penyediaan


perasakan ayam dgn garam dan serbuk kunyit,

kemudian bakar ayam sehingga masak.


cara penyediaan kuah percik


campurkan santan bersama bahan bahan yang dikisar,masak diatas api yg sederhana hingga santan masak,masukkan asam keping ,garam dan gula secukup rasa,masukkan sedikit tepung berasa utk memekatkan kuah...


tuangkan diatas ayam yg telah di bakar tadi,..sedia untuk dihidang..


selamat mencuba.....





No comments:

Post a Comment