Pages
▼
Tuesday, September 7, 2010
Kari Kepala Ikan
Bahan-bahan
1 ekor kepala ikan merah (belah dan bersihkan)
15 ulas bawang merah (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
20 gram buah keras (kisar)
20 gram halia (kisar)
5 tangkai cili kering (kisar)
1 batang serai (titik)
1 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari
24 gram rempah kari
60 gram santan
30 gram asam jawa
setengah liter air
1 biji tomato
6 biji bendi
1 biji terung
garam
gula
Cara Memasak
1) Panaskan minyak dan masukkan halba campur,daun kari dan serai hingga naik bau..
2) Seteruskan, masukkanbawang merah,bawang putih,buah keras,halia, dan cili kering.Gaul hingga naik bau..
3) Kemudian ,campurkan santan, ,asam jawa, rempah kari, dan daun kari.
4) Masukkan kepala ikan merah yang telah dibersihkan . kemudian masukkan juga terung,bendi, dan tomato.
5) Biarkan mendidih dan masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
looks good XD
ReplyDelete