Pages

Tuesday, September 7, 2010

Kari Kepala Ikan


Bahan-bahan

1 ekor kepala ikan merah (belah dan bersihkan)

15 ulas bawang merah (kisar)

5 ulas bawang putih (kisar)

20 gram buah keras (kisar)

20 gram halia (kisar)

5 tangkai cili kering (kisar)

1 batang serai (titik)

1 sudu kecil halba campur

1 tangkai daun kari

24 gram rempah kari

60 gram santan

30 gram asam jawa

setengah liter air

1 biji tomato

6 biji bendi

1 biji terung

garam

gula

Cara Memasak

1) Panaskan minyak dan masukkan halba campur,daun kari dan serai hingga naik bau..

2) Seteruskan, masukkanbawang merah,bawang putih,buah keras,halia, dan cili kering.Gaul hingga naik bau..

3) Kemudian ,campurkan santan, ,asam jawa, rempah kari, dan daun kari.

4) Masukkan kepala ikan merah yang telah dibersihkan . kemudian masukkan juga terung,bendi, dan tomato.

5) Biarkan mendidih dan masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.

1 comment: