Pages

Monday, September 20, 2010

Mee rebus


Bahan - bahan


160gm Udang
20gm Bawang merah (kisar)
30gm Cili kering (kisar)
10gm Bawang putih (kisar)
30gm Rempah kari daging
3batang Serai (titik)
300gm Daging atau ayam
600gm Mee kuning (celur)
200gm Tauge
3biji Telur rebus
4keping Tauhu goreng
5biji Limau kasturi
50gm Daun sup dan daun bawang
100gm cili hiris
Garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis

Cara menyediakan:


1. Panaskan minyak,masukkan serai dan bahan-bahan yang dikisar. Biarkan hingga naik minyak. Masukkan kari yang digaul dengan air. Masukkan daging atau ayam dan air.

2. Biarkan sehingga lauk betul betul masak dan kuah menjadi pekat.

3. Masukkan garam dan serbuk perasa. Pastikan kuah tadi tidak terlalu pekat. Ini kerana apabila sejuk ia menjadi lebih pekat. Setelah masak,hidangkan bersama mee.

No comments:

Post a Comment