Pages

Tuesday, October 19, 2010

Acar Tumis

acar timun

Bahan A:

2 biji timun (dipotong memanjang.)

1 biji lobak merah (dipotong memanjang.)

Bahan B:

5 ulas bawang merah.

2 ulas bawang putih.

10 gm halia.

10 gm cili boh

50 gm gula.

10 gm biji sawi.

3 sudu cuka.

Garam dan sedikt perasa.

Sedikit minyak.

Cara Memasaknya:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.

2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga kekuningan.

3. Selepas itu masukkan cili boh. Kacau rata sehingga pecah minyak.

4. Kemudian masukkan timun dan lobak merah. Kacau rata.

5. Masukkan garam dan bahan perasa. Setelah masak, angkat dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment