BAHAN-BAHAN :
1Ssudi besar parutan kulit limau
1 biji buah mangga
6 biji buah kurma
5 sudu besar susu rendah kalori
secubit lada hitam
CARA MENYEDIAKAN :
1. Satukan semua bahan untuk semua perapan ayam. Perapkan selama saut jam. Kemudian dipanggang hingga masak
2. Untuk membuat bahan s0s buah-buahan . Panaskan minyak zaitun .Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik aromanya
3. Masukikan sos demi glace sos b.b.q serta sedikit krodial orange sehingga sebati. Jika sos terlalu pekat .Masukkan sedikit air untuk mencairkan sos
4. Apabila sos mendidih .masukkan sebahagian buah-buahanyang telah dipotong dadu kedalam sos dan kacau dengan rata
5. Kemudian masukkan susu rendah kalori untuk mendapatkan sedikit rasa lemak .Tambahkan lada hitam secukupnya dan masukkan garam jika sos tersebut kurang
masin.
6. Susun dada ayam yang telah di panggang kedalam pinggan .Tuangkan sos buah-buahan keatas ayam tersebut Hiaskan dengan lebihan buah yang telah dipotong
dadu tadi
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment