Pages

Saturday, October 30, 2010

CUCUR BADAK UBI KELADI


           BAHAN A :

200 Gm tepung gandum
150 gm ubi keladi
300 mlo air
5 gm garam

            BAHAN B :

5 gm garam
10 gm gula
50 gm kelapa parut
20 gm udang kering } di sangai
2 gm cili kering ] disangai dan ditumbuk
10 gm bawang merah } dihiris
2gm serbuk kunyit
50 gm udang basah saiz sederhana 2 liter minyak masak

           CARA MEMASAK :

1. Untuk membuat intinya  panaskan sedikit minyak dalam kuali ,goreng bawang merah,udang kering dan cili kering hingga masak
2. Masukkan kelapa parut kunyit gula dan garam,,kacau rata hingga kering
3. Untuk membuat kulitnya rebus ubi keladi dengan air dan garam hingga empuk dan sejukkan
4. Lenyekkan dan masukkan kedalam bekas adunan bersama tepung dan garam
5. Gentelkan menjadi bulat sebesar bola ping pong
6. Masukkan inti di tengahnya  bulatkan semula ,dan leperkan ,letakkan udang ditengahnya
7. Panaskan minyak masak ,goreng adunan hingga habis hingga warnanya keemasan

              SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment