Pages

Saturday, October 30, 2010

CUCUR INTI KACANG

         BAHAAN A :

200 gm tepung pulut
2 biji telur
300 ml air
5 gm garam

            BAHAN B :

100 gm gula
50 gmkelapa parut
50 gm kacang tanah } digoreng dan dikisar
5 gm bijan
2 liter minyak masak untuk mengoreng

                CARA MEMASAKNYA :

1. Untuk membuat intinya masukkan bahan B seperti gula ,kelapa parut ,dan kacang  tanah  di dalam periuk ,kacau sebati hingga masak, sejukan dan ketepikan
2. Untuk membuat kulit luarnya tepung pulut dimasukkan kedalam mangkuk adunan bersama telur dan garam
3.Masukan air sedikit demi sedikit dan digaul sebati hingga adunan kenyal ,ambil sedikit adunan ,kepalkan menjadi bulat
4. masukkan inti di tengahnya dan kepalkan semula hingga menjadi bulat cantik ,Golekkan dengan bijan ,lakukan hingga adunan habis
5. Panaskan minyak dalam kuali ,Goreng cucur tadi hingga masak dan keperangan

                          SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment