BAHAN –BAHAN :
3 biji telur - dipukul
1 pasang isi kaki ketam
2 tangkai daun bawang (di cincang )
1/4 biji bawang besar (cencang )
5 ekor udang
2 cawan stok ayam
1 sudu bijan hitam
sedikit daun ketumbar (cencang)
1 mangkuk nasi
PERASA :
A. 1 sudu garam
1 sudu serbuk lada putih
1 sudu gula
1 sudu serbuk pati ayam
CARA CARA :
1. Bersihkan udang buangkan usus dan belah ditengah Rebus kekepis kering goreng hingga lembut tekan agar ia terurai
2. Gaulkan telur dengan udang isi ketam ,,daun bawang ,bawang besar dan kekepis kering .Goreng hingga menjadi kepingan telur yang bulat.keluarkan dan tutup diatas
nasi.
3. Bubuh stok ayam ke dalam kuali. Tambah perasa A dan didihkanTuangkan kuah atas telur. Taburkan bijan hitam dan daun ketumbar sebelum dihidang kan
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment