500 ml stok ayamDAUN BAWANG SECUKUPNYA
1 biji kentang (buang kulit dan belah empat )
3 batang buncis (dihiris serong )
1/2 biji lobak merah (dihiris )
1/4 bahagian bunga kobis (di potong sederhana besar
8 biji cendawan hitam (di rendam )dan di toskan
15 kuntum bunga gandasuli (disimpul ,di rendam dan di toskan )
1 keping fucuk di patah-patah dan di rendam dan di tos
suhun secukupnya
garam secukup rasa
BAHAN HIASAN ;
Daun saderi secukupnya
cili merah secukupnya }dihiris
bawang goreng secukupnya
CARA MEMASAKNYA :
1. Masukkan stok ayam dan kentang kedalam periuk ,didihkan hingga kentang separuh empuk
2. Masukkan sayur –sayuran biarkan masak
3. kemudian masukkan bahan-bahan kering yang telah di readam ,didihkan beberapa minit sambil kacau
4. Akhir sekali perasakan dengan garam ,padamkan api dan hidangkan didalam mangkuk
hias dengan bahan hiasan
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment