Bahan-Bahan:
4 biji tauhu
5 ulas bawang merah (mayang)
5 ulas bawang putih (mayang)
5 tangkai cili merah (kisar kasar)
4 tangkai kacang panjang (potong)
1 batang lobak merah (potong)
1/2 biji nanas (potong kecil)
1 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar air asam jawa
6 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Goreng tauhu kemudian potong empat. Ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah hingga setengah garing. Kemudian masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.
3. Selepas itu masukkan kacang panjang, lobak merah, nenas dan air asam jawa dan biarkan hingga setengah masak. Masukkan garam dan gula. Biarkan ia masak.
4. Hiaskan tauhu yang telah digoreng, cucuk ia dengan menggunakan lidi. Tauhu ini bolehlah dimakan bersama kuah yang dimasak tadi.
No comments:
Post a Comment