Pages

Saturday, November 20, 2010

ASAM PENGAT DAGING

BAHAN=BAHAN :

500 gm daginglembu
30 tangkai cili kering
300 gm bawang merah
1 cawan tomato sos
1/2 cawan kismis
2 1/2 cawan minyak kelapa
200 gm ubi kentang
garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA ;

1. Daging dipotong nipis dan direbushingga lembut,kemudian di goreng.
2. Bawang dihiris halus dan digoreng.
3. Cili kering dipotong dan di goreng dengan minyak
4. Bawang dan cili kering dimesin hingga halus
5. Masukkan minyak dalam kuali dan goreng daging
6. ubi kentang juga digoreng
7. Tumiskan cilidan bawang yang sudah di mesin,masukan daging ,ubi kentang,tomato sos ,garam dan gula,kacau hingga pekat dan masukkan kismis

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment