Pages

Monday, November 15, 2010

Bahan2 :
 
1 ekor ayam (± 1 kg), potong menjadi 8 bahagian
1 batang serai, dititik
2 lembar daun salam (bay leaf)
4 sdm lengkuas parut – mesin kering
minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan yang dikisar/tumbuk

4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 biji buah keras
air asam jawa (campuran dari 2 sdm asam jawa & ¼ cwn air)
sedikit kunyit basah
garam dan gula secukupnya

Cara2 :

1. Campurkan potongan ayam dengan bahan yang telah dimesin dan lengkuas parut dan gaul sampai rata.

2. Dalam sebuah kualimmelengkung (sebaiknya guna kuali non-stick),

 3. Masukkan campuran potongan ayam ini dengan daun salam dan serai.

4. Biarkan diatas api sederhana hingga ayam setengah masak.

5. Angkat dan toskan airnya.

6. Bersihkan kuali tadi dan panaskan minyak untuk mengoreng.

7. Goreng ayam sampai kecoklatan.

8. Angkat dan hidangkan dengan taburan

9. bumbu2 yg telah garing digoreng bersama ayam tadi.

No comments:

Post a Comment