Pages

Friday, November 26, 2010

Bubur Sum Sum


Bahan A:
1250 ml santan + air - saya guna santan kotak cap ayam, kalau nak lebih rasa lemak, lebihkan santan
120 gm tepung beras
½ sudu teh garam

Bahan B:
1 cawan gula
1½–2 cawan air
2 helai daun pandan
Pewarna hijau, jika suka

Cara



  • Satukan A (masukkan santan sedikit dahulu supaya tepung tidak bergentel).  Gaul sebati.



  • Masak atas api sederhana sambil dikacau sentiasa hingga berkilat (meletup-letup).



  • Tuang ke dalam loyang 7x7in atau acuan yang digemari (sapu sedikit minyak pada loyang/acuan terlebih dahulu).  Biarkan hingga betul-betul sejuk sebelum dipotong.



  • Satukan B.  Masak hingga gula hancur dan mendidih.  Biarkan sejuk.



  • Hidangkan.  Bubur sum sum ini sedap dimakan setelah disimpan sejuk.







  • No comments:

    Post a Comment