BAHAN-BAHAN
2 kilo daging lembu –potong 9-14 cm
4 cawan rempah beriani
4 labu bawang besar-hiris dan goreng garing
1 biji buah pala –tumbuk halus
4 tangkai daun pudina
4 tangkai daun sadri
4 tangkai daun bawamg
3 biji buah tomato-cincang
3 cawan tomato puri
100 gm kismis
50 gm gajus
1/2 tin susu cair
2 biji limau nipis-perah dalam susu cair jadi tairu
sedikit garam
1 cawan minyak mazola
3 cawan minyak sapi
BAHAN KISAR
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
50 gm halia
4 tangkai cili hijau
BAHAN TUMIS ;
5 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
CARA MENYEDIAKANNYA
1. Perapkan daging bersama bahan kisar,daun pudina,daun saderi,dan tomato,daun bawang jugak.tomato purikismis dan garam selama sejam
Panaskan minyak sapi,goreng bawang dan gajusdan rempah beriani hingga kekuningan,angkat dan asingkan
3.Panaskan minyak mazola dan timis bahan penumis hingga naik bau
4. Masukkan rempah beriani,bawang goreng,buah pala,dan gajus yang dah digoreng
5. Tuangkan daging dan gaul rata.masak hingga empuk
6.Akhir sekali masukkak tairu dan kacau hingga kuah jadi pekat
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment