Pages
▼
Sunday, November 28, 2010
DENDENG LAMBOK
BAHAN – BAHAN :
1 kilo daging
10 biji bawang putih- dikisar
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
minyak untuk mengoreng dan menumis
BAHAN UNTUK SAMBAL :
100 gm cili hijau – dikisar kasar
30 gm bawang merah- dikisar kasar
2 biji tomato hijau – dipotong kecil
gula secukup rasa
garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
1. Daging di rebus kemudian dihiris,tumbuk daging untuk melembutkannya
2. Gaul daging dengan bawang putih,ketumbar dan lada putih juga garam secukupnya
.perap sekurang-kurangnya satu jam
3. Kemudian goreng daging seketika,pastikan jangan terlalu garing
4. Kemudian tumiskan pula cili yang dikisar hingga masak
5. Masukkan sedikit gula ,tomato dan garam secukup rasa,biarkan masak
6. Maskkan daging yang dah digoreng dan gaul hingga sebati
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment