Pages
▼
Wednesday, November 3, 2010
Resepi Ikan Bakar Padang
BAHAN-BAHAN:
4 ekor ikan kembung besar
BAHAN TUMBUK HALUS:
1/4 sudu kecil lada hitam
4 biji buah keras
1 cm kunyit
3/4 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN UNTUK KICAP MANIS:
1 labu bawang besar (potong dadu)
2 tangkai cili merah (potong serong)
2 tangkai cili hijau (potong serong)
2 biji jus limau nipis
125 ml kicap manis
CARA MENYEDIAKAN:
1) Campurkan bahan-bahan tumbuk bersama santan, garam dan gula
secukup rasa.
2) Ikan dibersihkan. Masukkan ke dalam kuah santan, kacau rata.
3) Bakar ikan menggunakan api arang hingga masak. Gunakan lebihan kuah
santan untuk merenjis-renjis ikan semasa dibakar. Enak dimakan bersama sambal
kicap manis.
4) Gaulkan semua bahan dan rasalah masam manisnya
No comments:
Post a Comment