Pages
▼
Monday, November 8, 2010
Resepi Ikan Masak Asam Rebus
Bahan-bahan:
2 ekor Ikan kembung/ selar atau 1 ekor ikan bawal atau tenggiri
1 batang serai - diketuk
1 asam gelugur (asam keping)
Sedikit daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air
Bahan-bahan kisar/tumbuk/giling:
2 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi - tak perlu jika tak mahu pedas
1 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm belacan
Cara Penyediaan:
Satukan ikan bersama serai, air dan bahan-bahan yang telah dikisar/tumbuk/giling di dalam periuk dan panaskan hingga mereneh, anggaran selama 10 minit.
Masukkan asam keping dan daun kesum. Biarkan mereneh lagi selama 3 minit.
Tutup api dan hidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment