Pages

Tuesday, November 16, 2010

Resepi Kuih Bom


Bahan inti:

½ biji kelapa parut
¼ cawan gula kabung
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air

Bahan kuih :

240 gram tepung pulut
½ sudu teh garam
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh air kapur
200 ml air
50 gram biji bijan
Minyak masak secukupnnta untuk goreng terendam


Cara Penyediaan:

Satukan kesemua bahan dan gaul dalam kuali. Panaskan atas api yang sederhana.
Kacaukan hingga merengas dan separuh kering. Angkat dan ketepikan.

Satukan tepung pulut, tepung gandum, air kapur dan garam ke dalam mangkuk. Gaul
rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga membentuk adunan yang lembut. Tambah air jika tidak mencukupi.

Ambil sedikit adunan, bentukkan bulat dan isikan inti di tengah-tengahnya. Pastikan tidak bocor. Kemudian golekkan ke atas bijan. Buat hingga habis.

Sementara itu panaskan minyak yang banyak di dalam kuali atas api sederhana besar.

Goreng kuih bom hingga warna keemasan. Angkat dan tos.

No comments:

Post a Comment