Pages

Sunday, November 7, 2010

Resepi Kurma Ayam


Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil
1 cawan santan pekat
3 cawan (atau secukupnya) santan cair
2 biji bawang besar **
5 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
**Saya tumbuk kasar
1 biji bawang besar ~ belah 4
2 biji kentang ~ belah 4
Rempah 4 sekawan ~ kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang&buah pelaga
1 bungkus kecil(dlm 24gm) rempah serbuk kurma ayam dan daging ~ bancuh dgn sedikit air utk dijadikan pes
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Sedikit minyak(dlm 2/3 sudu besar).

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk dan goreng sehingga agak garing.
2. Masukkan pes kurma ayam & daging. Jika pes kelihatan agak kering, masukkan santan sedikit demi dan masak pes sehingga terbit minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau rata, biarkan ayam seketika sehingga ayam kecut.
4. Kemudian masukkan pula santan, bawang besar dan kentang. Biar sehingga kentang empuk.(Masukkan santan secukupnya ikut kuih yg dikehendaki).
5. Masukkan pula santan pekat, garam secukup rasa dan sedikit gula.
6. Bila kuah mendidih, bolehlah matikan api.

No comments:

Post a Comment