Pages

Wednesday, November 24, 2010

Resepi Lompat Tikam

Bahan Lapisan Hijau :


1 cawan tepung beras 
1 s/b tepung jagung 
3 cawan santan cair 
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau 
1 s/k air kapur 
secubit garam 

Cara :


1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang. 
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. 
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit. 
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat. 


B
ahan Lapisan Putih :

1.5 cawan tepung beras 
1 s/b tepung jagung 
4 cawan santan pekat 
1 s/k garam 

Cara :


1. Campurkan semua bahan dan tapiskan. 
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api. 
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau. 
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan 
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah. 

Bahan 

Air Gula Merah :

1 cawan gula merah 
1 cawan gula biasa 
2 cawan air 
1 helai daun pandan [ koyakkan] 

Cara :


1. Masakkan semua bahan sehingga mendideh. 
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kuih lompat tikam. 

No comments:

Post a Comment