Pages
▼
Wednesday, November 24, 2010
Resepi Mee Celup
Bahan - Bahan :
- mee kuning / bihun / kew teauw
- Lobak jeruk , ikan bilis goreng
- kangkung , sawi , bwg goreng
- kacang tanah tumbuk , limau nipis
- garam , gula , perasa
- bahan - bahan sup /fish ball
- daging (di hiris nipis)
- ayam (di potong dadu)
- perut lembu
cara - cara :
1. Sedia dan masakkan sup seperti biasa..rebuskan daging, ayam dan perut lembu bersama rempah sup.
2. Cara Menyediakan Mee.. Ambik mee/ bihun/kew teauw, celupkan ke dlm sup panas..celupkan juga kangkung, sawi,fish ball ke dalm sup panas..dan letakkan mee dah sayur tadi ke dalam mangkuk. kemudian masukkan ayam, daging, dan perut lembu ke dalam mangkuk..
3. Masukkan bahan - bahan sup seperti lobak jeruk, kacang tanah tumbuk, ikan bilis goreng, bawang goreng,kicap cair, taugeh yang dicelur, serbuk lada sulah, lada jeruk, serbuk cili, daun sup & daun bawang..
4. Perahkan asam limau... Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment