Bahan : 2 mangkuk nasi 100 gm udang (buang kulit) 100 gm sotong 100 gm isi ayam 100 gm carrot 100 gm kobis bulat 1 bij telur daun ketumbar (diracik) ciliapi tumbuk (kalau suka pedas) minyak garam Bahan Sos Tomyam : 10 tangkai cili kering 1 batang serai 2 ulas bawang putih 3 ulas bawang merah 1 s/b udang kering Cara : 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam sehingga wangi. 2. Masukkan ayam dan carrot. kacau rata sehingga masak. 3. Masukkan udang, sotong, kobis dan garam. Kacau rata. 4. Masukkan nasi dan kacau rata. 5. Pecahkan telur dan kacau rata bersama semua bahan. 6. Rasakan garam dan tutup api. 7. Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi. |
No comments:
Post a Comment