Pages

Thursday, November 18, 2010

Resepi Nasi Goreng Tomyam




Bahan
 :

2 mangkuk nasi
100 gm udang (buang kulit)
100 gm sotong
100 gm isi ayam
100 gm carrot
100 gm kobis bulat
1 bij telur
daun ketumbar (diracik)
ciliapi tumbuk (kalau suka pedas)
minyak
garam

Bahan Sos Tomyam :
10 tangkai cili kering
1 batang serai
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b udang kering

Cara : 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan carrot. kacau rata sehingga masak.
3. Masukkan udang, sotong, kobis dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan nasi dan kacau rata.
5. Pecahkan telur dan kacau rata bersama semua bahan.
6. Rasakan garam dan tutup api.
7. Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi. 
 

No comments:

Post a Comment