Pages

Tuesday, November 30, 2010

Resepi Pajeri Nenas



Bahan :

1 biji nenas [potong kecil] 
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa] 
1 inci halia ] 
5 ulas bawang merah ] tumbuk 
2 ulas bawang putih ] 
1 sudu besar udang kering [tumbuk] 
1 inci cm kulit kayu manis 
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air] 
4 sudu besar minyak 
2 sudu besar gula merah/putih 
2 sudu besar kerisik 
Garam secukup rasa 

Cara membuat :

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu 
manis dan rempah kari yang digaul dengan air. 
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada 
periuk. 
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir. 
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak 

No comments:

Post a Comment