Bahan-bahan :
200 gram kacang merah
Air secukupnya (untuk rebus kacang)
100 gram gula perang
1 sudu teh garam
3 sudu besar minyak masak
Bahan kulit pau :
500 gram tepung gandum
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
1 sudu makan gula
1 sudu teh yis segera
2 sudu makan shorterning [crisko]
250 gram air suam
keratan daun pisang atau kertas minyak.
Cara Penyediaan:
Untuk inti :
Rebus kacang hingga separa kembang. Masukkan ke dalam pengisar bersama air rebusan dan kisar sehingga halus.
Satukan kesemua bahan inti dalam periuk dan masak hingga pekat.
Setelah pekat masukkan minyak masak dan kacau sehingga rata.
Untuk pau :
Satukan kesemua bahan kulit pau kecuali air. Gaul rata.
Masukkan air sedikitsedikit sehingga habis. Uli sehingga licin.Tutupkan dengan kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda.
Tumbuk-tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil. Bulat-bulatkan dan masukkan inti di tengah-tengahnya.
Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas minyak.
Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
Sementara itu panaskan kukusan.
Masukkan pau dalam kukusan dan kukus sehingga masak, anggaran selama 10 minit.
Buka tudung kukusan dengan perlahan-perlahan supaya air wap tidak menimpa pau.
No comments:
Post a Comment