Himpunan resepi masakan melayu,resepi ikan ,resepi udang,resepi ayam dan resepi lauk pauk tradisional
Pages
▼
Monday, November 22, 2010
Resepi Sup Daging
Bahan-bahan :
1 kilo daging
1.8 liter air
1 biji bawang besar (blender)
7 biji bawang kecil (blender)
7 biji bawang putih (blender)
2 inchi halia (
2 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sup bunjut
Bahan perasa
Minyak masak
Cara-cara :
Daging dalam keadaan suhu bilik agar tidak masak terlalu lama untuk empuk. Rebus dengan air bersama sup bunjut sehingga air rebusan menjadi separuh atau daging empuk.
Blender bahan bertanda * dan tumis dengan minyak sehingga hampir garing.
Kemudian tuang tumisan tadi ke dalam sup daging.
Letak garam secukup rasa dan serbuk perasa untuk perasa tambahan.
No comments:
Post a Comment