Pages

Monday, November 22, 2010

Resepi Sup Daging

Bahan-bahan :


  • 1 kilo daging 
  • 1.8 liter air
  • 1 biji bawang besar (blender)
  • 7 biji bawang kecil (blender)
  • 7 biji bawang putih (blender)
  • 2 inchi halia (
  • 2 sudu makan ketumbar
  • 1/2 sudu makan jintan putih
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sup bunjut
  • Bahan perasa
  • Minyak masak

Cara-cara :


  1. Daging dalam keadaan suhu bilik agar tidak masak terlalu lama untuk empuk. Rebus dengan air bersama sup bunjut sehingga air rebusan menjadi separuh atau daging empuk.
  2. Blender bahan bertanda * dan tumis dengan minyak sehingga hampir garing.
  3. Kemudian tuang tumisan tadi ke dalam sup daging.
  4. Letak garam secukup rasa dan serbuk perasa  untuk perasa tambahan.
  5. Bila dah siap, bolehlah dihidang...

No comments:

Post a Comment