Bahan-bahan kulit:
500gm tepung gandum
1 1/2 cawan marjerin
1 sudu besar lemak sayur/ crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur
Filling kastard/isi tard:
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu teh vanila esen
sedikit pewarna kuning
cara buat:
1. Kulit:
gaul semua bahan kecuali telur
kemudian masukkan telur dan gaul rata
canai 1/2cm,terap bulat dan letak kulit tart acuan mangkuk kecil yang sudah disapu mentega/marjerin
tekan guna garfu untuk hilangkan gelembung
bakar lebih kurang 10 minit
keluarkan dan tuang adunan kastard telur kemudian bakar lagi selama 5 minit
sejukkan dan hidang
2. Filling kastard: gaul semua bahan sehingga sebati dan tuang ke dalam kulit kastard yang separuh masak.
No comments:
Post a Comment