Bahan-bahan:
2 cawan beras - rendam 8 jam
1 cawan aluthu - rendam 8 jam
1 kepal nasi
sedikit garam
minyak masak
1/2 labu bawang besar
Cara menyediakan:
1. Masukkan sedikit air semasa blender dan kisar semua bahan sehingga halus.
2. Masukkan garam dan kacau rata
3. Peram adunan kira-kira 8 jam supaya adunan naik
4. Celup bawang dengan minyak dan sapu atas kuali rata atau non-stick pan
5. Kacau2 adunan tadi, ambil lebih kurang 1 senduk adunan dan ratakan atas kuali anda. masak dgan api perlahan atau sederhana.
Bahan-Bahan Kuah:
Bahan A
1/2 biji kelapa parut
10 ulas bawang merah (kecil)
1/2 inci halia
10 biji cili hijau
sedikit asam jawa (isi sahaja)
secubit garam
Bahan B
sedikit minyak masak
sedikit biji sawi
1 pelepah daun kari
10 tangkai cili kering
2 ulas bawang merah (kecil) - dipotong
Cara Menyediakan:
1. Kisar Bahan A
2. Panaskan minyak, tumis Bahan B
3. Campurkan Bahan A + hasil tumisan Bahan B
4. Biarkan sehingga mendidih.
5. Sedia untuk dihidang bersama tosai.
RAHSIA BISNES ONLINE
No comments:
Post a Comment