Pages

Tuesday, November 2, 2010

Resipi Nasi Kabsa

Bahan-Bahan:

* 1 ekor ayam di potong 2bahagian
* 3pot beras BASMATI
* Air Panas
* 2sudu minyak masak
* 1sudu minyak sapi
* 1batang kayu manis
* 3biji buah pelaga
* 2biji bunga cengkih
* 5labu bawang merah - dipotong dadu
* 3ulas bawang putih - dipotong dadu
* 1biji buah tomato - dikisar
* 2sudu tomato puri
* 1/5 tsp pewarna kuning (saffron)
* 2sudu rempah kabsa
* 1biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya
* 1biji lada merah (red pepper/capsicum) - dipotong dadu
* 1batang lobak merah dihiris halus-halus
* sedikit biji lada hitam atau serbuk
* 2batang cili besar merah - tidak dipotong
* sedikit kismis
* garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Rendam beras basmati dengan air biasa selama 30 hingga 60 minit.
2. Tos dan rendamkan lagi dengan air mendidih selama 15 minit dan toskan.
3. Panaskan periuk dengan minyak masak kemudian masukkan minyak sapi.
4. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi dan campakkan sebatang kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
5. Masukkan ayam, saffron, rempah kabsa, tomato kisar, tomato puri, capsicum, lobak merah dan gaulkan dalam periuk.
6. Kemudian campakkan lemon hitam dan taburkan garam secukup rasa berserta kismis.
7. Masukkan air panas mendidih secukupnya dan masukkan beras yang sudah ditoskan tadi.
8. Tutup periuk rapat dan kuatkan api selama lebih kurang 10minit sehingga air menjadi kurang/kering.
9. Campakkan cili besar merah ke dalam periuk. Jangan karis nasi dengan senduk tetapi karis sedikit-sedikit sahaja menggunakan belakang sudu dengan hati-hati supaya nasi tidak jahanam.
10. Sekiranya air kelihatan tidak mentanakkan nasi tambah lagi tambah air sedikit demi sedikit dengan air panas mendidih dan tutup periuk.
11. Selepas air kering kecilkan api selama 15minit.
12. Angkat ayam tadi dan bakarlah dalam 5-10minit dalam foil aluminium dengan kepanasan 200'c.

No comments:

Post a Comment