Pages

Friday, November 26, 2010

Roti Gulung Sardin

recipe image





Bahan-bahan


1kg tepung roti
140g gula kastor
20g garam
102g majerin
20g yis
10g pemantap roti / bread improver
20g softener
2 biji telor
500ml air ais (wa belasah air biasa jer...)
30g tepung susu


Inti Sardin

2 tin besar sardin (wa suka guna mackerel) - buang sosnya
1 labu bawang besar - dadu/cincang
3 ulas bawang putin - cincang halus
2 biji cili merah - cincang
sedikit halia - hiris halus
2 keping asam gelugur (asam keping) - rendam sekejap
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar minyak utk menumis garam secukup rasa




Roti
  1. Satukan bahan kering ke dalam mangkuk pengadun.
  2. Uli pada kelajuan minimum.
  3. Sambil tu masukkan bahan cecair secara perlahan.
  4. Uli hingga jadi doh.
  5. Masukkan majerin dan teruskan ulian sehingga doh menjadi licin.
Inti
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan cincang/hiris hingga naik bau. masukkan sardin. lenyek2kan biar hancur.
  2. Masukkan sos cili dan asam keping. Biar sedikit kering. Perasakan dengan garam.
  3. Jika suka bubuh la serbuk perasa (ganti ngan secubit gula).

No comments:

Post a Comment