Pages
▼
Friday, November 5, 2010
Shabsuka
Bahan-bahan:
500 gm daging kisar
4 sudu makan cili kering dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
½ inci halia dikisar
4 sudu makan rempah kari
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 cawan kecil sayur campuran (mixed vegetable)
1 tin kecil tomato puri
3 sudu makan minyak sapi
2 sudu teh gula (atau secukup rasa)
Garam secukup rasa
Bahan untuk hiasan:
Sedikit daun pudina
Sedikit daun ketumbar
4 biji telur
Hirisan cili hijau/merah
Cara menyediakan:
1.Daging kisar digaul dengan bawang putih, halia dan rempah kari.Perapkan selama 10-20 minit.
2.Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis bawang besar hingga naik bau,masukkan pula cili dan masak hingga cili garing.
3.Masukkan daging yg telah diperap tadi dan kacau rata, kalau perlu bubuh sedikit air.
4.Apabila daging ¾ empuk, masukkan tomato puri, sayur campuran dan tomato dadu, kacau lagi dan masukan garam & gula secukupnya. Biarkan sebentar beberapa minit kemudian pecahkan sebiji-sebiji telur diatas.
5.Untuk hiasan taburkan daun pudina dan ketumbar.Tutup periuk sebentar sebelum padamkan api.
No comments:
Post a Comment