Pages

Monday, December 6, 2010

Gulai Lemak Nangka Muda



Bahan-bahan:

500 g nangak bersihkan, direbus sehingga empuk dan toskan airnya.
200 g udang(atau secukupnya)
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
10 biji cili api(boleh tambah)
1 cm belacan 
Ditumbuk/kisar
2 batang serai ~ diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup(ditumbuk/kisar)
1 keping asam keping/gelugur
600ml atau secukupnya santan
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Masukkan nangka muda yg telah direbus, bahan yg ditumbuk/kisar, serai, kunyit, asam gelugur dan santan ke dalam periuk. Kacau rata dan masaklah dgn menggunakan api yg sederhana. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.
2. Apabila mendidih, masukkan udang, garam dan gula secukup secukup rasa.
3. Bila udang sudah masak bolehlah diangkat.


No comments:

Post a Comment