Pages

Wednesday, December 15, 2010

MI HOKIEN

BAHAN – BAHAN :

200 gm  mi besar
100 gm sawi
200 gm sotong
200 gm isi ayam
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
lada sulah
serbuk perasa
5 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :
1. Bawang putih ditumbuk
2. Panaskan minyak dan tumis  bawang putih yang dah di tumbuk  hingga kekuningan
3. Masukkan isi ayam ,udang ,sotong, dan batang sawi ,goreng semua bahan – bahan hingga separuh masak
4. Masukkan kicap cair dan kicap pekat ,mi besar dan daun sewi,
5. Kacau hingga sebati dan masukkan lada sulah ,pastikan dahulu rasanya sebelum diangkat
6. Hiaskan dengan bawang goreng  dan cili merah yang dipotong nipis – nipis

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment