Pages

Sunday, December 26, 2010

RENDANG ITIK

 

BAHAN – BAHAN :

1 ekor itik  - potong 20

1 liter santan

200 gm halia – kisar

100 gm bawang merah – kisar

100 gm bawang putih kisar

150 gm serai – kisar

50 gm lengkuas – kisar

150 gm cili boh

200 gm kerisik

5 helai daun limau purut

5 helai daun kunyit

2 batang serai – dititik

2 keping asam gelugor

50 gm lada hitam

garam dan gula secukup rasa

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Bersihkan itik dan rebus dahulu untuk menghilangkan bau dan mengeluarkan minyaki

2. Campurkan semua bahan yang dikisar bersama itik yang telah direbus dan diperap semalaman

3. Keesokannya masukkan dalam periuk dan  jerang diatas api sederhana

4. Masukkan cili boh,,daun kunyitdaun limau purut,serai asam gelugor,kerisikdan kacau hingga sebati

5. Masukkan santan dan kacau selalu supaya tidak berkerak. masukkan garam dan lada hitam secukup rasa

6. Biarkan hingga agak kering sebelum diangkat

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment