Pages
▼
Thursday, December 23, 2010
Resepi Acar Timun
Bahan-Bahan:
1 biji besar timun
1 biji lobak merah
5 batang kacang panjang
2 sudu garam
½ sudu serbuk kunyit
1 sudu biji sawi
2 sudu minyak makan
10-15 batang lada merah (dibelah dua memanjang)
20 ulas bawanng merah (duikupas kulitnya & dibiarkan seulas-seulas)
90 gm kacang tanah (digoreng & dibuang kulitnya)
1 sudu gula pasir
Garam secukup rasa
1 cawan cuka
Cara:
1. Gaulkan sayur-sayuran dengan campuran kunyit & ketepikan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali & rendang biji sawi.Apabila ia mula meletup, masukkan minyak & sayur-sayuran.
3. Kacau hingga cukup hangat.
4. Masukkan bahan-bahan selebihnya & biarkan mendidih dengan tidak kacau.
5. Angkat dari api & biarkan sejuk. Apabila diperlukan,hangat & hidangkan dengan nasi putih & lauk kurma.
No comments:
Post a Comment