KUZI AYAM ‘
BAHAN – BAHAN :
4 sudu minyak sapi300 ml air - lebih jika perlu
200 mal susu sejat
2 biji bawang besar – dipotong kiub kecil
2 cm halia – dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dikisar
1 biji terung - dihiris tebal
3 biji tomato - dibelah dua
6 biji cili kering = dikisar
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
450 gm ayam – dipotong kecil
sedikit garam
CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang,halia ,bawang putih,cili kering,buah pelaga,kulit kayu manis ,bunga cengkih,serbuk lada hitam dan garam. Biarkan hingga berbau wangi
2,. Masukkan susu dan air dan biarkan mendidih hingga 10 hingga15 minit
3. Masukkan ayam,tomato dan terung,biarkan hingga ayam masak
4. Biarkankuahnya sedikit kering baru dihidangkan
TEH BEREMPAH KAYU MANIS :
BAHAN – BAHAN :
1 sudu kecil serbuk teh HI TOP
500 gm air panas
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu hitam
CARA MEMASAKNYA ;
1. Rendamkan serbuk teh hi top kedalam air panas dan biarkan kembang
2. Masukkan gula dan esen nenas
3. Kacau rata hingga sebati
4. Sedia di minum panas
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment