Pages

Tuesday, December 14, 2010

Resepi Kari Terung


Bahan-bahan:

4 biji terung panjang – potong tebal-tebal
5 bawang merah – hiris
2 ulas bawang putih – hiris
2 sudu makan serbuk kari – gaul rata dengan 2 sudu makan air
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair – dari 1 biji kelapa
1 tangkai daun kari
2 sudu makan minyak masak
3 keping asam gelugur atau 1 sudu makan paste asam jawa
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
Masukka serbuk kari dan tumis sehingga naik baud an terbit minyak, pastikan tidak hangus.
Masukkan santan cair, asam gelugur atau paste asam jawa dan daun kari. Masukkan garam secukup rasa dan panaskan hingga mendidih.
Masukkan terung dan masak hingga separa lembut.
Masukkan santan pekat dan biarkan mendidih.

No comments:

Post a Comment