Pages
▼
Thursday, December 9, 2010
Resepi Kuih Chara Berlauk
Bahan Inti:
1 cawan daging kisar
3 biji ubi kentang ~ dipotong dadu
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
Setengah biji capsicum ~ dihiris
2 sudu rempah kari
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
Panaskan minyak masak, tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daging. Kacau hingga kering airnya. Campur kentang dan bawang besar. Masak sehingga kentang empuk. Kemudian masukkan pula lada benggala. Tambah garam dan gula secukup rasa, angkat dan biar sejuk.
Bahan Cara:2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
Pewarna kuning
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung gandum bersama santan, telur, pewarna kuning dan garam. Kacau rata2 hingga adunan tidak bergentel (tapis jika perlu).
2. Panaskan acuan cara di atas api perlahan. Lengser dengan sedikit minyak masak.
3. Tuang adunan ke dalam acuan sehingga memenuhi empat-perlima bahagian.
4. Sudukan daging di tengah-tengahnya.
5. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak.
6. Angkat dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment