Pages

Saturday, December 18, 2010

SAYUR KINCAM

 

BAHAN – BAHAN :

15 ekor udang

3 ulas bawang merah – dihiris

2 ulas bawang putih  - dihiris

1 cm halia – dihiris

4 sudu besar majerin

2 sudu besar lada sulah

1 tangkai cili merah – dihiris

4 tangkai daun bawang

10 gm kacang sepat

100 ml air

1/2 batang lobak merah – dihiris

5 biji cendawan butang

1 biji capsium

3 kuntum bunga kubis

3 kuntum brokoli

1 sudu besar sos tiram

30 gm fucuk suun

1 keping fucuk kering

10 gm rempah kincam

1 ketul kiub ayam

 

CARA MENYEDIAKANNYA :

1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau

2. Kemudian tuangkan sedikit air.masukkan udang,kiub ayam, dan sos tiram.biarkan mendidih

3. Masukkan lobak merah,rempah kincam,sayur fucuk suun dan semua sayur- sayuran

4. Akhir sekali taburkan cili merah dan cili hijau,masukkan serbuk lada sulah dan kacau rata

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment