Pages

Wednesday, January 19, 2011

AYAM PONG TEH

DSC08125 

BAHAN – BAHAN :

1.2 kg ayam dipotong- potong

200 gm rebung

5 tangkai cili kering

5 tangkai cili hijau

1/2 cawan bawang merah dihiris halus

1 sudu makan bawang putih – dihancurkan

1 sudu makan gula

1 sudu makan pes kacang soya

2 inci kulit kayu manis

2 sudu makan sos soya

1 sudu makan sos soya pekat

3 cawan air

2 sudu makan minyak masak

sedikit tepung jagung yang telah dicampurkan dengan air

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Panaskan 2 sudu minyak masak,di dalam periuk,

2. Tumiskan bawang merah,bawang putih ,dan pes kacang soya hingga naik bau

3. Tambahkan ,gula,ayam,rebung,cili kering dan cili hijau.kacau rata

4. Masukkan kulit kayu manis,sos soya,sos soya pekat dan cair,tutup periuk dan biarkan ia mendidih hingga masak,

5. Masukkan tepung jagung secara perlahan – lahan,kacau hingga kuah menjadi pekat

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment