Pages

Tuesday, January 25, 2011

COKLAT KEK BROWNIE PANAS DENGAN AIS KRIM VANILLA

DSC08104 

BAHAN KEK  :

400 gm gula halus

300 gm lepa mentega

20 gm ovaltine

6 biji telur

330 gm tepung gandum

2 camca kecil soda bikarbonat

100 gm serbuk koko

300 gm susuUHT yang dipanaskan bersama air

 

BAHAN SOS COKLAT

400 gm

500 gm susu segar

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Pukul mentega,gula dan ovalattehingga kembang

2 .Masukkan gula dan overlatte hingga kembang

3. Masuk tepung gandum dan soda bikarbonat,

4. Akhir sekaki masukkan serbuk koko dan susu  yang di panaskan,pukul hingga rata

5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 40- 45 minit

 

CARA MEMBUAT SOS COKLAT :

1. Cincang kepingan coklat hingga hancur

2. Didihkan susu.masukkan kepingancoklat,kacau hingga larut dan sebati

3. Potong kek  brownie coklat mengikut saiz yang dikehendaki

4. Tuangkan cairan coklat ke atas kek

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment