Pages

Tuesday, January 18, 2011

MI AYAM/MI PANGSIT

DSC08025

BAHAN UTAMA :

mi watan – dicelur dengan air panas sebelum dihidang

 

BAHAN UNTUK KUAH :

1/2ekor ayam – dipotong kecil

5 ulas bawang merah – dikisar

5 ulas bawang putih  - dikisar

1/2 inci halia  - dikisar

2 sudu lada putih – dikisar

10 biji buah keras – dikisar

5 mangkuk air

garam dan serbuk perasa

 

CARA MEMBUAT :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga kekuningan

2. Setelah itu,masukkan ayam bersama lima mangkuk air

3. Masukkan garam secukup rasa

4. Reneh hingga ayam masak

5. Masukkan mi watan dalam mangkuk

6. Tuang kuah dan hias mengikut cita rasa anda

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment