Pages

Thursday, January 20, 2011

POPIA BASAH

DSC08092

BAHAN – BAHAN :

BAHAN  ISI POPIA

300 ml minyak masak

300 gm bawang merah – dihiris halus

8 keping tauhu

100 gm bawang putih

200 gm udang – dipotong kecil-kecil

2 kg sengkuang – diparut bulat

1 cawan air

150 gm kacang buncis

150 gm daun kubis cina

6 ekor ketam

3 kuntum bunga lawang

lada hitam secukup rasa

garam dan gula secukup rasa

1 paket kulit popia segar

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang merah hingga naik bau,.keringkan atas tuala kertas

2. Potong tauhu menjadi kepingan nipis – nipis,dalam kuali yang sama goreng tauhu hingga perang

3, Dalam minyak yang sama gorengkan bawang putih dan udang,kemudian tambahkansengkuang,garam,lada hitam,gula dan air,

4. Biarkan mendidih hingga sengkuang lembut dan sebati,tambah kan kacang buncis dan kacau hingga masak,

5, Basuhkan dan keringkan daun kubis

6. Rebus ketam hingga masak ,potong 4 sebelum keluarkan isinya,,doh hingga lembut dan biarkan selama sejam

No comments:

Post a Comment