BAHAN – BAHAN :
500gram keladi – saiz sederhana
500 gm ayam – dipotong- potong
15 gm halia
4 ulas bawang putih – dihiris
2 sudu makan pes kacang soya atau taucu
1 1/4 liter air
1 sudu teh garam
sedikit lada sulah
4 sudu makan minyak masak
CARA MEMBUATNYA :
1. Buang kulit ubi keladi dan potong dalam ukuran3 sm.Panaskan 2 sudu minyak maakdalam kuali dan goreng ubi keladidi atas api sederhana hingga menjadi
kuning keemasan.Setelah masakangkat dan biarkan ketepi
2. Panaskan 2 sudu minyak masak dalam periuk diatas api sederhana,tumiskan bersama-sama dengan halia,bawang putih dan taucu hingga naik bau
3. Tambahkan air dan biarkan ia mendidih
4. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong dan reneh hingga ubi keladi masak dan lembut.
5. Tambahkan garam,lada hitam dan kacau hingga sebati.
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment