BAHAN A:
1 kg daging (potong nipis)
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar halia
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
BAHAN B:
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili
3 labu bawang besar (potong bulat)
2 tangkai cili merah
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar gula pasir
Garam
1/2 cawan minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Perapkan bahan A selama setengah jam.
2. Panaskan minyak.
3. Tumiskan bahan B satu persatu dan setelah sebati, masukkan bahan A.
4. Tambahkan air untuk melembutkan daging.
5. Akhir sekali masukkan garam
1 kg daging (potong nipis)
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar halia
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
BAHAN B:
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili
3 labu bawang besar (potong bulat)
2 tangkai cili merah
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar gula pasir
Garam
1/2 cawan minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Perapkan bahan A selama setengah jam.
2. Panaskan minyak.
3. Tumiskan bahan B satu persatu dan setelah sebati, masukkan bahan A.
4. Tambahkan air untuk melembutkan daging.
5. Akhir sekali masukkan garam
Sumber ; utusan
No comments:
Post a Comment