Pages

Saturday, February 26, 2011

Tumis Peria Dan Taufu


Bahan-bahan:
4 biji peria kecil - jika peria panjang gunakan satu saja
1 keping taufu
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
50 gm cili giling
Sedikit air asam jawa
1 sudu bear gula perang
garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Hiris peria kecil-kecil dan rendam dalam air garam selama 20 minit agar keluar rasa pahitnya.
2. Taufu dipotong dan digoreng kekuningan.
3. Tuskan peria, goreng terendam sehingga garing dan ketepikan.
4. Keluarkan lebihan minyak, tinggalkan sedikit dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga sedikit perang. Campurkan cili dan kacau hingga garing.
5. Masukkan taufu, peria diikuti sedikit air dan kacau sebentar. Tuangkan pula air asam jawa.
6. Masak selama 5 minit sehingga peria lembut. Perisakan dengan garam dan gula. Angkat dan hidangkan ketika masih panas bersama nasi
Sumber : utusan

No comments:

Post a Comment