Pages

Friday, March 11, 2011

Ayam Dan Makanan Laut Samudera


Ayam Dan Makanan Laut Samudera
BAHAN-BAHAN:
1 keping dada ayam (potong dadu)
100 gm udang (buang kepala dan kulit)
100 gm sotong (buang kulit dan potong bunga)
100 gm bunga kubis
100 gm lobak (potong batang mancis)
25 gm cili siam
1 sudu besar jus limau nipis
1 labu bawang besar (potong bulat)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu besar cili besar  kisar
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
250 ml air


CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bawang putih hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili masak.
2. Masukkan lobak merah, bunga kubis dan isi ayam. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan semua jenis sos, jus limau dan sedikit air. Kacau rata.
4. Masukkan pula sotong, udang dan cili siam. Akhir sekali masukkan bawang besar.
Sumber  ; sajionline

No comments:

Post a Comment