Pages

Saturday, March 19, 2011

Bergedel Daging


Bergedel Daging
 BAHAN-BAHAN:
300 gm kentang
80 gm daging kisar
1/4 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk buah pala
1/4 sudu kecil jintan putih
1/4 sudu kecil jintan manis
Setangkai daun saderi (hiris)
Garam secukup rasa
1 1/2 cawan minyak

BAHAN PENCELUP:
2 biji telur (pukul)

CARA MENYEDIAKAN:
1) Kentang direbus hingga masak. Biark sejuk dan kupas kulitnya.
    Lenyek hingga halus.
2) Campurkan pula kentang, daging, bahan-bahan rempah, daun saderi dan
    garam ke dalam bekas. Gaul rata.
3) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali.
4) Bulat-bulatkan dan leperkan kentang, celup dalam telur dan goreng hingga masak

Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment